Pălinca de Bădăcin, între gust, tradiție și operă de artă

Valentin Vălcăuan este sălăjeanul care a transformat pălinca într-o operă de artă. A vrut și a reușit să ducă acest produs pe cele mai înalte culmi ale calității. Sortimentele sale de pălincă au fost prezente și au fost premiate în cadrul primei ediții a Festivalului Pălincii, eveniment organizat de Cotidianul Magazin Sălăjean în parteneriat cu Primăria Zalău și cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj. Pentru cei care nu știu, pălinca de Bădăcin a fost premiată la mai multe concursuri internaționale, evenimente găzduite de societăți de prestigiu din domeniul produselor tradiționale.

Povestea pălincii de Bădăcin este una cu totul și cu totul specială. „Ţuica de Bădăcin” şi „Pălincile de Bădăcin”, mărci înregistrate, sunt rezultatul mai multor ani de muncă și strădanii care au dus, în 2013, la înființarea firmei în inima Transilvaniei.

Firma își are sediul la Bădăcin, într-o zonă pomicolă cu o bogată tradiţie în producerea distilatelor și a produselor din fructe. În Transilvania, dar și, în general, în România, distilatele din fructe sunt cunoscute sub denumirea de ţuică și pălincă. Respectând metodele uzanțelor străvechi ale locului, dar folosind, totodată, tehnologii de ultimă generaţie europeană, Rotin Bădăcin produce o cantitate relativ mică de distilate din fructele produse, culese și selecționate din livezile domnului Valentin Vălcăuan, plantații bio de pe dealurile din împrejurimile Bădăcinului. „Având viziunea perpetuării tradițiilor zonei şi mizând exclusiv pe căutarea calității, Valentin Vălcăuan a obţinut un produs original românesc, cu însușiri nobile, în descendența datinilor locale, o pălincă Premium, competitivă oriunde, în afara ţării, cu care strămoșii ardeleni s-ar fi fălit, fără doar și poate. Acordăm o atenţie specială fiecărei etape de producție a distilatului, de la culesul manual ori selecționarea fructelor, exclusiv, sănătoase, la pregătirea borhotului, supravegherea fluxului tehnologic și până la ambalarea artizanală a produselor”, se arată în prezentarea companiei. Cu ani în urmă, sălăjeanul Valentin Vălcăuan mi-a povestit că fructele utilizate pentru obținerea pălincii sunt culese cu mâna, livezile sunt atent îngrijite, totul este făcut cu maximă atenții la detalii, iar instalația din pălincie este una demnă de un laborator.  A, era să uit. Printre cei care au gustat Pălinca de Bădăcin se numără și regele Charles al Marii Britanii.

One Thought to “Pălinca de Bădăcin, între gust, tradiție și operă de artă”

  1. […] internaționale, evenimente găzduite de societăți de prestigiu… Articolul Pălinca de Bădăcin, între gust, tradiție și operă de artă apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment